Lectoren/Lectrices

Contactpersoon:
via parochiesecretariaat

Een viering zonder de medewerking van een lector of lectrice is bijna niet voor te stellen.
Al tientallen jaren hebben zij een duidelijke en waardevolle rol in een viering.
Zij zijn de rechterhand van de voorganger en vertegenwoordigen de gelovigen in de kerk.

Wat is hun taak in een viering?
Hij of zij kondigt het openingslied aan en gaat dan met de voorganger en de misdienaars door de kerk naar het priesterkoor.
De eerste lezing (de epistellezing) wordt door hem of haar voorgelezen. Het is vooral belangrijk dat de lector – lectrice de lezing begrijpt om hem op de juiste wijze te kunnen voorlezen. Als het een lezing is met soms moeilijke woorden er in, kunnen zij altijd de voorganger vragen hoe het moet worden uitgesproken. Lees rustig en duidelijk. Neem de tijd.
Ze kondigen liederen aan en bidden de voorbeden. Samen met de voorganger delen zij de communie uit.
Zelf kunnen ze bepalen waar ze lector – lectrice willen zijn: in de kerk en/of in de kapel en/of in de Bosman.
De lezing en de voorbeden kunnen opgehaald worden in de pastorie. Op vrijdag worden de nog niet afgehaalde lezingen in de houten brievenbus bij de voordeur gelegd.
Elke 3 maanden is er een vieringenrooster waarop de beurten staan aangegeven.
Mocht u onverhoopt verhinderd zijn, zorg dan voor een plaatsvervang(st)er.

Wilt u ook lector of lectrice worden, geeft u dan op bij Marjan Vreeker, tel. 06-55798384 of bij Maddy Bos, tel. 0228-541875.