MOV-werkgroep

Contactpersoon: Wim Zürlohe 0228-543287 | w.zurlohe@quicknet.nl

Vastenactie 2018

Thema: Gaan waar niemand gaat in Zambia.

“Gaan waar niemand gaat” is de campagnetitel van de Vastenactie 2018. Het klinkt voor mensen die fan zijn van de sciencefiction serie Star Trek misschien als een zin die aan het begin van een nieuwe aflevering of film altijd wordt gezegd.

Gaan waar niemand nog is gegaan, of in het geval van de Vastenactie gaan de Zusters met hun project wegen die niemand anders meer wil gaan. Zij gaan onbekende wegen om er onvoorwaardelijk voor anderen mensen te zijn. Zij stellen zichzelf en hun talenten beschikbaar om te bouwen aan een betere wereld.

Beatrice vrijwilliger hiv/aids preventie
Beatrice Chikwanda (42) woont met haar man en zes kinderen in de sloppenwijk van Mbala in Zambia. Beatrice is een van de vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor het Households in Distess (HID)-programma. Dit programma vormt de basis van het Vastenactie campagneproject 2018 en is het project van de Zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Mbala. Beatrice vindt het belangrijk om een rolmodel te zijn in deze campagne tegen hiv/aids. Tijdens haar laatste zwangerschap bleek ze net als haar man seropositief te zijn.
Ze kon het niet geloven en was in eerste instantie in grote ontkenning. In de eerste jaren van de hiv-epidemie gingen veel mensen dood en Beatrice wilde haar kinderen niet achterlaten. Ze kreeg medicijnen te slikken tot de bevalling, om te helpen voorkomen dat de baby geïnfecteerd zou raken. Na de bevalling bleek haar dochter in orde te zijn. Beatrice ontvangt via het programma van de Zusters één keer per maand melk, bonen en maïsmeel voor haar kinderen.
Ze krijgt via het HID programma ook haar medicijnen “Het ziekenhuis is te ver weg en geld voor de bus heb ik niet”.

Wat kunnen we bijdragen?
Voor € 3,50 krijgt een kind een maaltijd via het weeshuis
Voor € 15 kan een weeskind een jaar lang naar de basisschool
Voor € 30 kan een vrijwilliger twee á drie keer per week ernstig zieke mensen thuis bezoeken en zorgen voor de eerste levensbehoeften.
Voor € 60 leert een volwassene een visvijver aanleggen en onderhouden én ontvangt hij jonge vis om te starten
Voor € 90 ontvangt een gezin een maand lang de eerste levensbehoeften.
Voor € 235 krijgt één persoon een jaar lang training in landbouwtechnieken, in het aanleggen en onderhouden van een moestuin én wat materialen om op te starten.

Gaan waar niemand gaat
‘Gaan waar niemand gaat, doen wat niemand wil doen’ Het is het motto van de zusters waarmee ze in Zambia het HID-programma zijn gestart. Gaan waar niemand gaat: dat is zelf het pad banen. En dat betekent risico’s nemen, jezelf in de waagschaal stellen, mogelijk jezelf verliezen. De Zusters proberen daarbij vooral ook hoop te bieden. Dat is wat Beatrice zelf ook doet. Ze overwon haar schaamte en durfde haar situatie onder ogen te zien. Door zelf het pad te kiezen en over haar status te praten, baant ze ook voor anderen een weg en biedt hen hoop.

U kunt uw bijdrage ook overmaken op onze bankrekening, wij zorgen ervoor dat het geld bij de Vastenaktie terecht zal komen.  Parochie st Lucas NL77RABO0121207250 (o.v.v. Vastenactie)

Werkgroep MOV.