Sint Lucaskerk Venhuizen Sint Lucas Parochie Venhuizen, Hem, Wijdenes en Oosterleek Theresia van Lisieux kapel te Hem

 

Nieuws


Nieuwe vieringenrooster

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe rooster voor de komende periode. Voor het weekend van 1-3 maart staat al in deze Uitkijk (nog niet volledig ingevuld). Het totale rooster komt bij de Uitkijk van 8 maart. Net als de vorige keer groen blad op de achterzijde. De ervaring is dat  in de looptijd van een rooster er toch nog wel eens een wijziging is. Dit staat dan vermeld in de Uitkijk en op de website bij agenda.


ZIEKENTRIDUUM ZWAAG
21, 22 en 23 mei 2019

Drie dagen vol warmte, liefde, saamhorigheid en aandacht voor elkaar. Dat is waar het Ziekentriduüm om draait!

Maar ook als u niet ziek bent en onafhankelijk van wat of waar u in gelooft, bent u van harte welkom. Heeft u behoefte of interesse aan een ontspannen programma, een luisterend oor, een hapje en een drankje, geef u dan op bij één van onderstaande contactpersonen van onze regio Hem, Venhuizen en Wijdenes.

Het wordt  een speciaal jaar, want het Ziekentriduüm bestaat 80 jaar.
De contactpersonen kunnen u ook nader informeren over de inhoud van de jubileumdagen en het vervoer naar de St. Martinus kerk in Zwaag.
We zien uit naar uw komst!

Neem contact op met éen van de volgende personen:

Els Kuip-Bleeker                     0228-542262   
Greet Vlaar-Hofland              0228-542634
Marlies v.d. Geest-Bakker    0228-324831
Christa Bakker                        0228-596810

naar boven


Tel je Zegeningen!

Afgelopen zondag was Pastor Paul Vlaar hier en had zijn laatst verschenen boekje mee. Herinneringen aan drie jaren Aruba, met de bijzondere titel: TEL JE ZEGENINGEN! 40 verhaaltjes die steeds beginnen met “Wat een zegen ………..”  Pastor Vlaar  biedt dit boekje aan voor € 10. De opbrengst komt ten goede aan de stichting ‘Vrienden van het sportcentrum San Nicolas’. Deze stichting op Aruba zet zich in voor de kansarme jeugd die daarmee met aan sport en naschoolse activiteiten kan meedoen.
In de kerk waren parochianen die zo’n boekje wel wilden hebben, maar geen tientje bij zich hadden. Mocht u graag een boekje willen, dan kunt u een envelop met daarop uw naam, adres en vermelding: boekje Paul Vlaar en daarin een tientje inleveren in de brievenbus van de pastorie, dan komt het boekje naar u toe.

" Tel je zegeningen! Herinneringen aan drie geweldige jaren op Aruba. Wederom is het Paul Vlaar gelukt om een prachtig boekje te schrijven. Dit keer geen gedichten maar korte verhalen over zijn belevenissen op Aruba.
'Tel je zegeningen!' Uit ieder verhaal blijkt dat er zoveel is om dankbaar voor te zijn. Wat een zegen als je dat zo mooi kunt opschrijven.
"

naar boven


The Missionary School

Weet jij al wat voor rol je wilt gaan vervullen in de samenleving? Hoe gaat de toekomst van de kerk er uit zien? En wat hebben deze twee vragen met elkaar te maken? Dat ga je ontdekken in de The Missionary School, waar ontwikkeling van vaardigheden voor je professionele leven en je geloofsverdieping samenkomen. Een kans voor jou om te werken aan jouw missie.

Een traject voor jou
Ben jij een jongere van 18 jaar of ouder? Dan willen wij jou de kans en ruimte bieden om je te verdiepen in je geloof en je te ontwikkelen als leider? De verdieping biedt jou een diepere vorming voor een serieuze groei in het katholieke geloof. Je leert de Heilige Schrift begrijpen in de context van de sacramenten en traditie. Je begrijpt in de kern wat en hoe we geloven, vieren en hoe je in de dagelijkse praktijk je geloof kan toepassen en doorgeven. Tijdens de training bespreken we lastige thema’s in het licht van Jezus Evangelie. Daarnaast leren jongeren wat missie is en wat de essentiële kenmerken daarvan zijn. Als leider zijn zij na deze training in staat om proactief te handelen en op een respectvolle wijze hun omgeving mee te krijgen. Verder weten zij hoe je een project opzet, structureert en beheert om samen met een team de gewenste resultaten te behalen.
Na de training gaat de focus verschuiven naar de missie en ga je aan de slag in een lokale parochie om daar het tiener en jongeren werk te ondersteunen.


Wie zoeken wij?
Voor The Missionary School zoeken wij jongeren die hun relatie met God willen versterken en zich willen inzetten voor de kerk en haar toekomst. Als je open staat voor wat de kerk ons leer en hier meer over wilt ontdekken en ook een hart hebt voor jongeren dan ben jij degene die bij The Missionary School past.

Heb je Interesse gekregen of wil je meer informatie? Neem contact op met ons voor een gesprek met Matthijs of Carolien van Jong bisdom Haarlem.
info@jongbisdomhaarlem.nl of bel naar 023-5112636

JOUW MISSIE = ONZE MISSIE

naar boven


Voor in de Bosmanstaete zijn wij...

op zoek naar …..

Iemand die mee wil voorgaan in de oecumenische viering in de Bosman. Deze oecumenische gebedsviering wordt voorbereid en uitgevoerd door iemand van de PKN-kerk en iemand van onze parochie. Eén keer in de twee maand heb je de beurt en we houden rekening met de beschikbaarheid van iedereen. De viering is op vrijdagavond om 19.00 uur in de Bosman. Er is tekst en gebedsmateriaal aanwezig en je mag rekenen op hulp en begeleiding van de huidige voorgangers. Neem contact op met Dinie Boonstra (0228-542343).

en ook op zoek naar …….

Meerdere personen om één keer in de 7 weken te helpen bij de Bosmanvieringen. Enkele personen willen na jaren van helpen door hun leeftijd nu gaan stoppen. Het gaat dan om stoelen klaarzetten, enkele bewoners ophalen van hun kamer en terugbrengen en een kopje koffie schenken. Het gaat om een vrijdagavond van 18.30 uur tot 20.30 uur.

Neem contact op met Greet Vlaar 0228-542634 of Dinie Boonstra

naar boven


Met een kus erbij, Esther Leeuwrik, € 10,50 (hardback)

Zag je hoe ik een geheim nam, het fluisterde in een doosje...

Een klein en teder verhaal in dichtvorm over je kind als kostbaar geschenk en de liefdevolle verwondering van het uitpakken ervan. De nadruk ligt op de lieve, poëtische tekeningen die een eigen verhaal vertellen, waarin het jongetje het cadeau dat in het gedicht wordt ingepakt, weer uitpakt en ontdekt hoe mooi en bijzonder hij is. Zeer geschikt als cadeau voor geboorte, doop en opdracht.

 

naar boven


Met diaken Rob Mascini naar Rome

(van maandag 1 tot en met zaterdag 6 juli)

Voor wie mij niet kent: ik ben diaken Rob Mascini van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Vaak ben ik in Rome voor mijn studie en voor internationale ontmoetingen over het diaconaat en de diaconie in de kerk.

In samenwerking met DrieTour (drietour.nl) organiseer ik regelmatig bedevaartreizen naar Rome.
Daarbij zullen we ons laten inspireren door de oudste afbeeldingen van ons geloof.  Het zijn prachtige mozaïeken en eeuwenoude fresco’s. Zij getuigen ervan hoe de zorg voor mensen de christenen kenmerkte. Deze zorg is er niet alleen de oorzaak van dat de kerk in de eerste eeuwen zo snel kon groeien. Het is ook de basis geworden voor onze westerse beschaving. Zo zal deze reis zeker ook een bezinning zijn op ons eigen geloof in de kerk en de maatschappij van vandaag.

Natuurlijk ontmoeten we de paus en vieren we de eucharistie in de Friezenkerk. We dwalen door de oude straatjes van de stad. We bezoeken de grote monumenten. En ik breng u naar de plekjes waar de gewone toeristen niet komen, het huisje van Petrus, zijn graf diep onder de sint Pieter, prachtige onbekende kerkjes en pleintjes. En natuurlijk rusten we uit op de terrasjes van de stad.

Meer info vindt u op de website van Drietour www.drietour.nl/rob-mascini-rome. Via de website kunt u zich ook aanmelden. Telefonisch reserveren kan ook. Van maandag t/m vrijdag is DrieTour  09.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar op 088-3100555. Daar kunt u ook terecht met uw zakelijke vragen over de reis.

Nadere info
Pastorale begeleiding: Pastor Rob Mascini (023-5291484) robmascini@gmail.com
Mijn inzet is ongehonoreerd, er is geen winstoogmerk. De reizen zijn pastoraal van opzet. Kijkt u ook op mijn website www.romereizen.one
De prijs is afhankelijk van de grootte van de groep.

(bij 15 deelnemers ca €1000,00)  Pastor Rob Mascini

naar boven


Uitnodiging Avond van de Martelaren 2019

Kom en bid mee voor de vervolgde Christenen
Elke Goede Vrijdag bidt paus Franciscus de kruisweg voor het Colosseum in Rome, symbool van de eerste martelaren. In aanloop naar pasen bidden wij ook dit jaar met hem mee voor de moderne getuigen van ons geloof.

22 maart Zwolle
Basiliek van Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming
Ossenmarkt 40

5 april Maastricht
Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee
Onze Lieve Vrouweplein 7

12 april Amsterdam
St. Nicolaasbasiliek
Prins hendrikkade 74-76
(Tegenover Centraal Station)

18.30 uur: Heilige Mis
19.30 – 21.00 uur: Gebedsavond met getuigenissen en muziek.

www.kerkinnood.nl/martelaren

naar boven


Stille Omgang


In het weekend van 16 op 17 maart vindt dit jaar de jaarlijkse Stille Omgang plaats .
Ieder jaar lopen duizenden christenen in zwijgende verbondenheid de Stille Omgang, een nachtelijke stille pelgrimstocht door het centrum van Amsterdam. Ook vanuit west Friesland wordt de mogelijkheid gecreëerd om mee te lopen. Eerst gaan we met de bus naar Amsterdam.
In Amsterdam starten we met een eucharistieviering in de St Nicolaas kerk, waarbij Mgr. Hendriks hoofdcelebrant is. De zang wordt verzorgd door het Mannenkoor uit Andijk. Na viering lopen wij gezamenlijk de stille pelgrimstocht door het centrum van Amsterdam, langs de route die de pastoor van de Oude Kerk op 15 maart 1345 liep. Hij was in het huis van een zieke man aan de Kalverstraat getuige geweest van een eucharistisch wonder en droeg het Heilig Sacrament terug naar de Oude Kerk. In het duistere uur weten wij als biddende pelgrims ons verbonden met Jezus, die zich aan alle mensen van goede wil geeft als leeftocht voor onderweg.
Als verdieping heeft de Stille Omgang dit jaar als intentie “Vreugde is onmiskenbare teken van God.”
Wilt u meegaan, doe het een keer, maak het mee en geeft u op bij Wim Zürlohe 0228-543287. Kosten € 18,00 contant en gepast te voldoen bij het instappen in de bus. Wij vertrekken om 19.20 uur van de Lucaskerk. Geef je op en ga mee, ervaar het mooie van deze pelgrimstocht.

 

Jongerenprogramma Stille omgang

Op zaterdag 16 maart 2019 vindt in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam het Stille Omgang Jongerenprogramma plaats. Een uniek evenement in Nederland! Een kans voor ontmoeting; ontmoeting met andere jongeren en met Christus. In 1345 vond er een wonder plaats in Amsterdam. Vanaf het begin heeft dit wonder een bijzondere rol gespeeld in de geschiedenis van de stad. God is bezig met Amsterdam, de mensen die er wonen en de mensen die er op bezoek komen. God is bezig met jou!

Duizenden mensen gingen je voor in het wandelen van de stille tocht die is ontstaan naar aanleiding van de bijzondere gebeurtenis. Wil jij hier een onderdeel van zijn? Neem deel aan het jongerenprogramma van de Stille Omgang, een programma voorafgaand aan het lopen van de omgang door de hoofdstad van Nederland.
Het thema is dit jaar ‘Vreugde’. Wat vervult jou van vreugde? Wat is vreugde? Is vreugde een individuele of collectieve aangelegenheid? Hoe zit dat met de rol van God?


Zet zaterdag 16 maart alvast in je agenda, want deze avond wil je niet missen!
Aanvang: 19:00
Aanmelden / Entreeprijs: 9,- euro
Het is weer bijna tijd voor het jaarlijkse jongerenprogramma van de Stille Omgang, voor jongeren van 15-30 jaar.
WANNEER? Zaterdag 16 maart 2019.
TIJD? Aanvang: 19:00 uur, aansluitend op het jongerenprogramma het lopen van de Stille Omgang, einde rond 00:30.
WAAR? De Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 207 te Amsterdam. Alle metrolijnen vanaf Amsterdam Centraal naar metrostation Waterlooplein.
Tegenover het metrostation (uitgang stadhuis) staat de kerk.
MEER INFO www.sojongeren.nl  Facebook www.facebook.com/StilleOmgang. Twitter, Facebook en Instagram via: #SO19

Vragen?: info@stille-omgang.nl.

 

 

 

naar boven


Taizé-viering op zondagavond 24 februari in de PKN-kerk van Westwoud


Ook in 2019 organiseert Taizé Westfriesland weer een aantal viering, afwisselend in Westwoud en in Hoorn. De eerste viering van dit jaar vindt plaats op zondag 24 februari a.s. in Westwoud.

Locatie: PKN-kerk aan de Dr Nuijensstraat 24. Aanvang 19:30 uur. Vanaf 19:00 uur is eenieder die belangstelling heeft van harte welkom.

Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een oase van rust en bezinning in een hectische wereld.

Vóór de viering zijn we stil in onszelf en na afloop is er gelegenheid tot ontmoeten in de consistorie van de kerk.

Wat is een Taizé-viering?
Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van circa 50 minuten, met weinig gesproken woord, twee stiltes en veel zang. De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden. Geen lange teksten, geen gepreek, maar zingen, meditatie en korte gebeden.
Hoewel er stoelen genoeg zijn, kun je ook op de grond zitten. Kussens zijn aanwezig, maar je kunt natuurlijk ook een bidkrukje meenemen.

Liederen centraal
Kenmerkend voor de Taizé-gemeenschap zijn de liederen. Het zijn korte liederen die meestal vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn plaatsvindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen.

Wat is Taizé?
In de Bourgogne in Frankrijk ligt het dorpje Taizé waar de broedergemeenschap jaarlijks vele duizenden mensen ontvangt. Het plaatsje is een wereldberoemde pleisterplaats van oecumenisch ingestelde, vooral jonge christenen. De gemeenschap van Taizé bestaat inmiddels 77 jaar telt een honderdtal broeders uit bijna dertig landen. Er zijn vele mogelijkheden om over het geloof te praten, je te verdiepen en te praten over maatschappelijke thema’s. In de loop der tijd zijn steeds meer jongeren naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle werelddelen en nemen deel aan de vieringen en de ontmoetingen. Jaarlijks wordt er ook een Europese ontmoeting georganiseerd in een steeds wisselende stad.

Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige Facebookpagina en op de website www.taizewestfiesland.nl Email: taizewestfriesland@gmail.com

naar boven


Lourdesfonds

Het Lourdesfonds heeft als doel mensen uit onze gemeenschap in staat te stellen een reis naar Lourdes te maken. U heeft misschien wel ervaringen van mensen gehoord of gelezen die een pelgrimreis naar Lourdes hebben gemaakt en wat zon reis met de mensen doet. Om deze reizen mogelijk te maken steunt het fonds al jaren op een vaste groep donateurs. Door hun bijdrage kunnen mensen die zorg hebben gehad of zij die extra zorg nodig hebben een fijne en betekenisvolle reis beleven.

We willen graag de groep donateurs vergroten zodat ook in de toekomst mensen naar Lourdes kunnen blijven gaan.

Wilt U meer informatie of doneren, hieronder vindt U alle gegevens.

Namens het Lourdescomité Venhuizen: alvast bedankt!
Marian Kok                 Bomenland 11,           0228-543171
Vera Boon                  Postweid 98                06-30600459

Uw donatie kunt u storten op: (naam ontvanger) Stichting VNB op rekeningnummer:
NL54RABO0111555000   tgv B038389 t.n.v. Lourdeswerk Venhuizen. ( Dit laatste nummer is het nummer waarop alle donaties van Venhuizen worden verzameld)

PS Wilt uzelf ook mee? Dat kan! Er zijn nog plaatsen over. Voor meer informatie: Harry Vet 0228 514040

naar boven


GLOW-DAG: “Leven vanuit Zijn rust”

Op zaterdag 30 maart 2019 organiseren wij een vrouwendag, deze keer in de Torenzaal van de prachtig gerestaureerde Gereformeerde kerk van Andijk.

'GLOW' staat voor Geven Leven Ontvangen West-Friesland. GLOW bestaat uit een groep vrouwen uit diverse kerken uit West-Friesland.

Het belooft een hele mooie dag te worden. Vanaf 10 uur staat de koffie en thee klaar met taart.

Als spreekster hebben we Carianne Ros (christentherapeut en personal coach, en schrijfster)
Zij zal voor een interactief ochtendprogramma zorgen rondom het thema;  Leven vanuit (Zijn) rust. Met muzikale ondersteuning van Annemarijn Bosma.

Onder de middag staat er een heerlijke lunch klaar, leuke standjes om te bezoeken en veel tijd om te kletsen.

Het middagprogramma bestaat uit een keuze workshop, welke je kunt aangeven bij binnenkomst. We sluiten af rond 16:00 uur met thee en chocola.

Wij zien er naar uit je te ontmoeten op deze dag. Geef je uiterlijk voor 20 maart op!

Namens het GLOW-team; 
Esther Kouw, Anne Margreet Winter, Dineke de Vries, Margreet ten Hagen en Petra van der Spoel144

Heb je een dieet geef dit dan door bij je aanmelding zodat we hier rekening mee kunnen houden.

naar boven


Deze twee workshops worden gegeven door onze kalligrafe Margreet Wants op 15 en 22 februari 2019. Aanvang 14.00 u.

Zij neemt u mee in deze monastieke schrijfwijze. Centraal is niet het mooi kunnen schrijven maar de intentie om uzelf, uw innerlijk aan God te geven. Daar wordt u mooi van. Schrijven van binnenuit vertaalt zich in de adem van uw pen, in de aandacht die u aan het schrijven van de tekens besteedt, in uw eigen unieke schrijfwijze. Op deze manier schrijven en tekenen heeft monniken eeuwenlang gesterkt en houvast gegeven in hun geloof, in hun liefde voor God. Schrijft u zich in voor beide workshops dan krijgt u een behoorlijke korting van € 10 op het totaal. Mis dit voordeel niet.

U kunt zich aanmelden via boeken@abdijkaarsen.nl/ tel: 072-5062786

naar boven


Westfriese Lourdes Vliegreis 2019

“Maar wat mij het meest ontroerde was de grote kruisweg die mij persoonlijk diep raakte, mede door de lezingen, gedichten en verhalen van Jules en enkele mensen uit de groep.”
(Deelnemer Westfriese Lourdes Vliegreis 2018).

Dé Westfriese Lourdes Vliegreis 201926-september t/m 1 oktober – kent een goed gevuld programma met ruimte voor bezinning én gezelligheid. We verzorgen rondleidingen over het Heiligdom en in het stadje Lourdes. U kunt deelnemen aan diverse vieringen zoals de lichtprocessie, handoplegging en de viering aan de Grot. Heel speciaal is ieder jaar weer de eigen gebedsdienst van Groep Westfriesland. Een excursie naar de Pyreneeën staat ook op het programma. Op woensdag 12 juni is er in Hoogkarspel een informatie- en kennismakingsavond; de deelnemers ontvangen twee weken van te voren de uitnodiging met agenda.

Het tarief van de 6-daagse vliegreis – 3-sterrengroepshotel, vol pension – is € 899,00 exclusief reis- en annuleringsverzekering, voor het 4-sterrenzorghotel (voor hen die zorg en/of verpleegkundige hulp nodig hebben, alsook voor degenen die moeilijk lopen en/of staan en geen rolstoelduwer hebben) € 999,00. Toeslag eenpersoonskamer € 150,00 resp. € 200,00. Het busvervoer naar en van Maastricht Airport is gratis! Wanneer deelname om financiële redenen een probleem is, kan een beroep worden gedaan op een aantal fondsen; er hoeft geen enkele pelgrim om financiële redenen thuis te blijven! Schroom niet om voor informatie contact op te nemen met Harry Vet ham.vet@quicknet.nl / 0228-514040 of Roosmarie Manders (bureau VNB) roosmarie.manders@vnb.nl / 073-6818125.

Dé Westfriese Lourdes Vliegreis heeft inschrijfadressen in 22 plaatsen: Andijk, (Wester)Blokker, Bovenkarspel, De Goorn, Enkhuizen, Grootebroek, Hoogkarspel, Hoorn, Lutjebroek, Medemblik, Nibbixwoud, Onderdijk, Oosterblokker, Spierdijk, Venhuizen, Wervershoof, Westwoud, Wognum, Zuidermeer, Zwaag, Zwaagdijk-Oost, Zwaagdijk-West. Ook van buiten de regio zijn mensen welkom!

De inschrijfadressen begeleiden uw inschrijving. Tip: Voorkom telerstelling, meld u nu (al) aan!
Andijk                                    Emmy Oudeman         Notaris Steenpoortestraat 31       0228-592885 
Blokker (Westerbl.)                 Akke Kuiper               Coxlaan 38                                 0229-230126
Bovenkarspel                          Vera Buijsman            Hoofdstraat 225                          0228-516876
De Goorn                                Anny Bos                   Overdorpstraat 86                       0229-541673
Enkhuizen                               Joke Weijens               Langeland 3                                0228-314075
Grootebroek                           Ria Botman                Zesstedenweg 289                      0228-511501
Hoogkarspel                           Nico Kok                    Molenwei 38                               0228-564155
Hoorn                                     Harrie Dol                   Jan Willemszstraat 9                   0229-218534
Lutjebroek                              Harry Vet                    De Weed 18                                0228-514040
Medemblik                             Thea Breg                   Graaf Florislaan 6                       0227-541975
Nibbixwoud                            Ans Spruit                   Oosterstraat 30, Benningbroek     0229-591719
Onderdijk                               IJda Lakeman             Van Velzenstraat 12                   0228-583866
Oosterblokker                         Agnes Slot                   Oosterblokker 71                        0229-262925
Spierdijk                                 Annelies Oud              Pieter Koppesstraat 28                0229-551931
Venhuizen                              Marian Kok                 Bomenland 11                            0228-543171
Wervershoof                           Vera Ooijevaar             Raiffeisenlaan 81              0228-582203
Westwoud                               Elly Doodeman            Wentelaar 6                     0228-563267
Wognum                                 Marijke Wittenberg     Jan Schagenlaan 24                    0229-573149
Zuidermeer                             Mia de Vries               Zuidermeerweg 69                     0229-561624
Zwaag                                     Corrie Karsten             Dorpsstraat 268                      0229-261406
Zwaagdijk-Oost                      Patrick van Diepen      De Gracht 1                                0228-581003
Zwaagdijk-West                      Carla Beerepoot          Zwaagdijk-West 364                   0229-574936

Werkgroep Westfriese Lourdes Vliegreis 2019:
Pastor Mariet Vet 0228-514040, Alie Braas 0229-217139, Maria Braas 06-53741031, Ans Spruit 0229-591719, Harry Vet 0228-514040 (coördinator).

naar boven


Zin om met R.K. leeftijdsgenoten
te gaan wandelen?


25 - 55 jaar
Het is de ideale manier om mede R.K. 25-plussers te ontmoeten en het R.K. geloof samen te delen. We gaan één keer per maand wandelen, soms gecombineerd met het bijwonen van een H. mis en desgewenst gezamenlijk ergens betaalbaar gaan eten na afloop.

Kijk op http://home.kpn.nl/m.de.wit-ssc/Georgiuswandelingen.html

naar boven


De AVG (Algemene Gegevens Verordening)
en de RK. Kerk

Er is veel te doen in Nederland rond de AVG.
De R.K. Kerk neemt hierin een bijzondere positie in en heeft een eigen reglement “ Reglement Bescherming Persoonsgegevens Parochies”.
Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing aan de AVG.
Dat de R.K. Kerk een eigen reglement heeft komt doordat er verschil is,  tussen het bestuursrecht en het kerkelijk recht.

Het is elke parochie toegestaan persoonsgegevens te verwerken, als de parochie een gerechtvaardigd belang heeft om;

 • een goede organisatie van de parochiegemeenschap te faciliteren
 • contact met haar leden te onderhouden
 • haar kerkelijke opdracht uitvoert

Lid zijn van de R.K. Kerk betekent dat van betrokkenen geen aparte toestemming nodig is.
Daarom zal bijvoorbeeld aan ouders van een dopeling, bij aanmelding, wel sprake zijn schriftelijke informatie over de verwerking van persoonsgegevens en wordt een privacy verklaring verstrekt.

Voor het publiceren van een foto of video waarop iemand herkenbaar in beeld wordt gebracht, bij de vieringen, het parochieblad en of de website, is wel altijd toestemming van betrokkene nodig.

Wordt het parochieblad online gepubliceerd, of openbaar verspreid mogen er geen persoonsgegevens zonder toestemming worden gepubliceerd. In dat geval dienen de gegevens van het parochiesecretariaat te worden vermeld.
Verder informatie over de AVG en de R.K. Kerk vindt u op de website www.rkk-avg.nl

naar boven

 

Heeft u gereedschap dat u niet meer gebruikt?

U kunt het inleveren bij Jan Laan. In samenwerking met de stichting Vraag en Aanbod Internationaal wordt het gereedschap nagekeken en opgeknapt. Het gaat op aanvraag naar projecten, waar mensen met dit gereedschap een bestaan op kunnen bouwen.
Voor informatie wat voor gereedschap er gebruikt kan worden kunt u terecht op www.vraagenaanbodinternationaal.nl , of neem contact op met

Jan Laan;  Meeweg 2 1607 HM 
Email: laanenofbroers@outlook.com  tel. 0228542937

naar boven


PCI

Help ons met uw schenking!

P.C.I. staat voor Parochiële-Caritas-Instelling
De P.C.I. ondersteunt financieel diverse activiteiten.
O.a. Ziekentriduüm, scholen Z.M.L.K. de Stormvogel en de Eenhoorn in Hoorn, Algemeen maatschappelijk werk, Stichting Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken (HWK),  hospice in Hoorn. In noodgevallen ook particulieren. In de maand december iets extra’s voor asielmigranten en bijstandsgerechtigden. Dit doen we samen met P.K.N. kerk in Venhuizen.

Hoe komt het P.C.I. aan financiële middelen?
Opbrengst uit pacht van landbezit.
Rente van geld dat wordt beheerd (rente op dit moment 0.1 procent)
Financiële bijdrage van de parochie(veiling) St. Lucas Venhuizen.
Het P.C.I. is een ANBI erkende instelling, dat betekent dat een
eventuele schenking voor een deel aftrekbaar is voor de belasting.

Bij voorbaat dank namens het bestuur van het P.C.I.

Bank rek. nr. NL 94 RABO 0121206750 t.n.v. P.C.I. St. Lucas Venhuizen

Voor eventuele informatie kunt u bellen naar het tel. nummer. 0228-543828

Lees meer...

naar boven


Stichting Stimuleringsfonds Drechterland

Het stimuleringsfonds is een aktie van Diaconie, P.C.I. en Gemeente Drechterland.

Voor veel inwoners van de dorpen in de gemeente Drechterland is het Stimuleringsfonds een al jaren bekend fonds voor jongeren vanaf 18 jaar en ouderen, het fonds kan een financiële ondersteuning geven wanneer dat door omstandigheden nodig is om mee te kunnen doen met maatschappelijke activiteiten.

Lees deze folder zorgvuldig als u ouder bent dan 18 jaar en in aanmerking wilt komen voor een financiële bijdrage.

Leeft  u van:    

     Een minimum inkomen.
     Een minimum inkomen als zelfstandige.
     Een uitkering.

Stichting Stimuleringsfonds kan u een steun in de rug geven door een bijdrage te leveren in de kosten,  van b.v:

     Contributie voor een vereniging, bridgeclub, zangclub……….
     Abonnement voor een zwembad, bibliotheek……….

Het gaat ons in eerste instantie om activiteiten die betrekking hebben op deelname aan een vereniging; het sociale netwerk dus.

Waarom !!!!!!
Omdat er ook in de gemeente Drechterland mensen zijn die het financieel moeilijk hebben en daardoor niet mee kunnen doen met maatschappelijke/sociale activiteiten.
Niemand mag worden uitgesloten.

Stichting Stimuleringsfonds is een initiatief van alle gezamenlijke kerken van Drechterland.
Aanvraagformulieren zijn t.z.t. verkrijgbaar bij alle kerken in de gemeente Drechterland, dorpshuizen, verzorgings- en verpleegtehuizen en gemeentehuis. Aanvragen kunnen met ingang van 1 maart tot eind oktober worden ingediend.                                                                                       
Vul het formulier dan in, en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.
Bij twijfel……..Altijd aanvragen.

Ten overvloede vermelden wij dat dit met uiterste discretie gebeurt.

naar boven


hwk

Crisis?

Is het even crisis…
in je financiën?
in je relatie?
in je koelkast?

HWK helpt je eruit!
We doen dat… professioneel, persoonlijk, voor iedereen, anoniem, kosteloos en zonder wachttijden.

Bel met 0229-271684 of mail: hwk.hulpverlening@live.nl
Als je belt krijg je of een hulpverlener aan de lijn, of een antwoordapparaat. Spreek je boodschap in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

HWK - is een gezamenlijk initiatief van alle West-Friese diaconieën en PCI’s.
Zie ook: www.hulpverleningwestfriesekerken.nl

naar boven


Klik HIER voor meer informatie

naar boven


VACATURE

vacature parochiesecretariaat

De St. Lucasparochie is een actieve RK-geloofsgemeenschap die volop in onze gemeenschap staat. Vele parochianen geven samen vorm aan een bloeiende en actieve parochie waarin het “kerk-wij-samen” voorop staat.
Ter uitbreiding van ons team vrijwilligers zijn wij op zoek naar:

MEDEWERKERS/MEDEWERSTERS VOOR ONDERSTEUNING VAN HET PAROCHIESECRETARIAAT

Meerdere gegadigden zijn welkom!

De interessante werkzaamheden op het secretariaat van onze parochie omvatten onder meer:
 • Ontvangen en verwerken van post, telefoon en e-mail m.b.t. het parochiebestuur, de pastor of een van de vele werkgroepen;
 • Onderhouden van contacten met het bisdom, het dekenaat en de secretariaten in de regio;
 • Meehelpen met de planning van de vieringen, misintenties e.d.;
 • Administratieve vastlegging van de begraafplaats incl. financiële afwikkeling na een begrafenis;
 • Meehelpen bij allerlei bijzondere activiteiten in de parochie;
 • (Opbouw van) het parochiearchief en archiefbeheer.

Wij bieden:

 • Een afwisselende functie met ruimte voor ideeën en eigen inbreng;
 • Een prettige werksfeer waarin u vele contacten kunt opdoen;
 • Naar behoefte scholing op terrein van computerwerkzaamheden of administratie;

Wij vragen:

 • Secretariële ondersteuning op maandag- en dondermiddag (totaal max. 4 uur);
 • Enige ervaring met secretariële werkzaamheden is een pre

Altijd al een zinvolle functie in onze parochie willen vervullen? Zin in meer uitdaging en kans tot scholing en ontplooiing? Is deze functie je op het lijf geschreven?  Neem dan contact op met Dinie Boonstra, 0228-542343

naar boven


Familieberichten

Geboorte

Doop

Huwelijk

Overleden