Sint Lucaskerk Venhuizen Sint Lucas Parochie Venhuizen, Hem, Wijdenes en Oosterleek Theresia van Lisieux kapel te Hem

 

Nieuws


Welkom in de oecumenische gebedsviering
zondag 20 januari om 10.00 uur
in de PKN-kerk,
Kerkweg 113 Venhuizen

Voorgangers: pastor J. Post en ds. M. Camarasa
m.m.v. de werkgroep oecumene en organist: Dick Grasman.

Een gebedsviering  in de week van gebed voor de Eenheid met als thema:

Een moment van bezinning en ontmoeting.


Oproep!!!!!

Binnenkort begint weer de Actie Kerkbalans.


Wie kan en wil er helpen om de enveloppen klaar te maken op donderdagmiddag 24 januari om 13.30 uur in de pastorie. Vast weer een gezellige middag met meerdere helpers. Kom gewoon naar de pastorie.

Mocht je die middag niet kunnen helpen en je wil wel een stapeltje post bezorgen in de loop van die week of de week erna, laat dan weten welke straat of straten je op je wil nemen. Mail naar pastorie (lucas.venhuizen@hetnet.nl ) of bellen naar Dinie Boonstra (0228-542343)
Alvast dank je wel.

 


Stille Omgang

In het weekend van 16 op 17 maart vindt dit jaar de jaarlijkse Stille Omgang plaats georganiseerd door West-Friesland.

De intentie luidt dit jaar: “Vreugde is het onmiskenbare teken van God.”.

Opgave van deelname aan Wim Zürlohe 0228-543287
Kosten € 18,00 te voldoen bij het instappen voor de bus.
Wij vertrekken voor de Lucaskerk rond 19.00 uur, het exacte tijdstip hoort u vanzelfsprekend nog.
 
In Amsterdam starten we met de eucharistieviering in de St. Nicolaaskerk, waarbij Mgr. Hendriks hoofdcelebrant is. De zang wordt verzorgd door het Mannenkoor uit Andijk. Na de viering lopen wij gezamenlijk de Stille Omgang. Na afloop zijn er koffie en broodjes in de Lutherse kerk aan het Spui waarna wij weer in de bus stappen om huiswaarts te keren.

Aanmelding en nadere informatie bij Wim Zürlohe.

naar boven


Theatraal concert Irma Dee: Prodigal Daughter – een verhaal over thuis komen

Op zaterdag 26 januari om 20.00 uur vindt in het RSG Enkhuizen, Boendersveld 3 een verhalende muziekvoorstelling plaats van de tour van Irma Dee.
In deze theatrale voorstelling neemt Irma Dee met haar band de bezoekers mee op een reis door het leven, naar aanleiding van haar album ‘Prodigal Daughter’. Voor dat album is zij geïnspireerd door de bestseller ‘Eindelijk Thuis’ van Henri Nouwen. Irma met haar verhaal te zien in het tv-programma ‘De Verandering’ op NPO2 en bij ‘Hour of Power’ op RTL5.

Het verhaal van de verloren zoon klinkt misschien haast overbekend. Maar de manier waarop het hier gepresenteerd wordt, gaat veel verder en dieper dan het verhaal vaak gebracht wordt. Er worden allerlei thema’s belicht, van weglopen, je niet geliefd voelen, schaamte, angst en de weg terug ondernemen. Daarnaast komen ook de positie van de oudste zoon en de liefde van de vader in ruime mate aan bod.

Irma Dee bracht tot nu toe een album, een EP en diverse singles uit. Daarin spelen wezenlijke vragen over het leven en de dood een belangrijke rol. Na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven: de moord op haar zwager en de impact op het leven van haar zus en gezin op missie in Afrika;, was de muziek in haar voor een aantal jaren verstild.

Tot zij het boek “Eindelijk Thuis’ las van Henri Nouwen, die hierin verslag doet van zijn gedachten bij Rembrandts ‘De Terugkeer van de Verloren Zoon’.
Het boek bleek woorden te geven aan de zoektocht die zij zelf doormaakte. Samen met Bram Rebergen (directeur Youth for Christ) is een verhalende voorstelling gemaakt waarin naast liedjes en bekende covers een verhaallijn meeloopt die de bezoeker meeneemt op een reis door het leven, naar het punt waarop klinkt: Jij bent GELIEFD!

Irma’s zus, Lora Kremer heeft ook een verhalende rol in het geheel en zingt daarnaast enkele duetten met Irma. Het betreft een avondvullend programma met zang, dans en theater, ondersteund met treffende beelden. Een avond met een aansprekende boodschap voor jong en oud. Het programma heeft een laagdrempelig karakter en is geschikt voor iedereen.

Kaarten kosten 9 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via Truetickets.nl
Overige info is te vinden op www.ProdigalDaughter.nl en op https://baptistenenkhuizen.nl/
Bekijk hier het Promo filmpje

naar boven


Faithtalk

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar? Opzoek naar verdieping? Sociaal contact met andere jongeren?

Verdiepende avonden aan de hand van de catechismus waarbij ook een fijne sociale cultuur centraal staat. Mogelijkheid om open je vragen stellen en interactief met elkaar te verdiepen.

We gaan beginnen met een kennismakingsavond op 10 februari 2019. Hier kunnen we met elkaar kennismaken en ook samen kijken naar een mooie invulling van de avonden. Er staan hapjes en drankjes op het menu van deze avond. Het vind plaats in De Drie Tulpen, Achterom 24a, 1621 KV Hoorn van 19.00 – 20.00 uur.

Pastoor Samuel Marcantognini, Kapelaan Mario Agius en pastor Maciej Gradski zullen de avonden begeleiden, en kunnen verdieping geven.

Na de kennismaking zijn de volgende datums beschikbaar voor deze mooie ontmoetingen:
Vanaf de tweede bijeenkomst wordt de avond begonnen met een maaltijd, om elkaar in een ontspannen sfeer te ontmoeten.

10 Maart 18.00 tot 20.00 uur
7 april 18.00 tot 20.00 uur
12 mei 18.00 tot 20.00 uur
2 juni 18.00 tot 20.00 uur
7 juli Barbecue

Voor meer informatie bel gerust met de parochiecoördinator Bart Brieffies-Bielsma. 0636306043

naar boven


Bijbelcursus

Beste mensen,

Vorig jaar is er met plezier, voor 6 avonden, een samen lezen bijbel cursus gegeven. We zijn er toen in geslaagd voornamelijk de schrijver aan het woord te laten. Best lastig, met al onze vooringenomenheden maar het lukte heel aardig. Er was toen heel veel belangstelling.

Dit willen we weer doen.

Er kwam specifiek de vraag naar de vier evangeliën. We  gaan dit voorbereiden en denken aan een inleiding, wanneer geschreven en een voorstelling maken van die tijd.
We gaan  snel beginnen met samen lezen wat er staat.

Dit doen we op 5 avonden in het parochiecentrum van de Franciscus Xaveriuskerk, Kwakerspad 3 in Enkhuizen.

De data zijn telkens op woensdagavond: 23 januari 2019 en 6, 13, 20 en 27 februari 2019 van 19.30 uur – 21.30 uur.

Als u belangstelling heeft kunt u zich opgeven bij ondergetekenden: pater Peelen sj of Dick Beemster of per e-mail via het secretariaat van de parochie Enkhuizen fxaverius@hetnet.nl

Het belooft weer net zo interessant te worden als de vorige keer. We hopen weer op veel aanmeldingen, maar 15 is de limiet.

Graag tot ziens in januari!

Pater Peter Peelen sj en Dick Beemster

naar boven


Regio Westfriesland ZO!
samenwerkende parochies Enkhuizen, Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Hoogkarspel en Venhuizen.

Op woensdagavond 30 januari 2019 wordt er een lezing gegeven door Kerk in Nood over ‘Christenen in het Midden-Oosten’.
Deze lezing vindt plaats in het parochiecentrum van de Franciscus Xaveriuskerk aan het Kwakerspad 3 te Enkhuizen.
Zaal is open om 19.00 en aanvang van de lezing is om 19.30 uur. Toegang is gratis.
De lezing duurt ongeveer anderhalf uur (met een korte pauze). Er is een afwisselende opbouw tussen de verhalen van de spreker en videobeelden. Aan het einde van de lezing is er ruimte voor het beantwoorden van vragen.
Aan het einde van de avond wordt er een collecte gehouden voor Christenen die vervolgd worden of in pastorale nood zijn.
Iedereen is van harte welkom die avond.

Anne-Marie Brieffies,  Regiocoördinator

 

naar boven


Westfriese Lourdes Vliegreis 2019

“De afscheidsviering in ons hotel was intens en erg mooi.” (Deelnemer Westfriese Lourdes Vliegreis 2018).
 
In 2019 -donderdag26 september t/m dinsdag 1 oktober- gaat VNB Westfriesland voor het achttiende achtereenvolgende jaar naar Lourdes. De groepsreis, met Westfriese pastorale begeleiding, staat open voor jong, oud, gezond, ziek, gelovig, niet gelovig, buitenkerkelijk, andersdenkend.

Via opstapplaatsen in Hoogkarspel en Hoorn brengt de touringcar u gratis naar Maastricht Aachen Airport. Na ongeveer anderhalf uur vliegen, landt het chartertoestel op Tarbes. De gereedstaande bus zet u in ca. vijftien minuten voor uw hotel in Lourdes af. Twee informatie- en kennismakingsavonden in juni en september dragen bij aan een versneld groepsgevoel. Op de reünie in november krijgt u het herinneringsboekje van deze betekenisvolle reis! Wilt u in 2019 met ons mee? Meldt u nu al aan, er zijn reeds 29 plaatsen gereserveerd. Opgave bij Harry Vet ham.vet@quicknet.nl / 0228-514040 of bij een van de 22 plaatselijke inschrijfadressen. Eind december ligt de folder bij hen en in de plaatselijke/regionale kerk.
De folder is ook digitaal beschikbaar.  

De pelgrims verblijven in groepshotel Croix des Bretons. Degenen voor wie (enige tijd) lopen en/of staan (te) vermoeiend is en van een rolstoel gebruik (willen) maken -welke kosteloos kan worden geleend- moeten zelf een rolstoelbegeleider meenemen; de rolstoelbegeleider dient de rolstoeler de hele reis te duwen!
Beschikt men niet over (rolstoel)begeleiding, dan is zorghotel Padoue de aangewezen locatie. Hier verblijven de pelgrims die zorg en/of verpleegkundige hulp nodig hebben. De begeleiding (1 op 1) wordt 24 uur verleend door vrijwilligers onder wie Westfriezen. Alle vrijwilligers worden door VNB aangesteld!

VNB, opgericht in 1883, is een non-profit organisatie die Lourdesreizen op vele data en met verschillende vervoermiddelen organiseert: per vliegtuig, TGV, bus en VNB Lance (bus geschikt voor zorgpelgrims).
Daarnaast zijn er in 2019 sponsorfietstochten gepland naar Banneux, Camino, Kevelaer, Lourdes, Rome en Santiago en zorgreizen naar Barcelona, Israël, Kevelaer, Polen en Rome.
VNB organiseert pelgrimsreizen naar bestemmingen met een rijke christelijke traditie zoals Assisi, Fatima, Griekenland, Israël, Jordanië, Polen, Rome, Santiago de Compostella en Turkije. Zie: www.vnb.nl

naar boven


Gaat U mee op bedevaart naar Lourdes?


Altijd al willen weten waar de hemel op aarde te vinden is? In Lourdes! Vraag het maar aan de miljoenen pelgrims die elk jaar dit bedevaartsoord in de Franse Pyreneeën bezoeken. Elke dag gaan vele mensen naar de grot waar Maria in 1858 aan het meisje Bernadette Soubirous verscheen. Mensen gaan naar Lourdes om steun te zoeken bij Maria, om een kaarsje op te steken, om stil te zijn bij de grot van de verschijningen, om het geloof samen met anderen te beleven, om bezinning.

Tijdens onze reizen naar Lourdes wordt U een volledig verzorgd programma aangeboden. U kunt – geheel vrijblijvend – deelnemen aan vieringen, processies, verdiepingsmomenten, wandelingen door Lourdes en excursies naar de Pyreneeën.
De Lourdesgroep Bisdom Haarlem-Amsterdam verzorgt al decennia lang jaarlijkse bedevaarten naar Lourdes in samenwerking met het ‘Huis voor de Pelgrim’ (Limburgse Bedevaarten). De groep bestaat uit vrijwilligers en verzorgsters die voor u vele hand en spandiensten verrichten tijdens de reis en in Lourdes. De bedevaartreis is daardoor geschikt voor jong en oud, ziek en gezond.
Deelnemers die veel zorg nodig hebben kunnen in het Zorghotel accueil Notre Dame verzorgd worden door onze eigen Nederlandse vrijwilligers van het Huis voor  de Pelgrim.

Het aanbod voor dit jaar bestaat uit:

29 mei – 6 juni 2019, busreis naar Lourdes
Een prachtige reis door het mooie Frankrijk. Onderweg worden plaatsen aangedaan als Banneux, een bedevaartplaats in België. Het Hospice in Beaune, een prachtig museum, vroeger was het een ziekenhuis voor arme mensen. En natuurlijk op de terugreis een bezoek aan het klooster in Nevers, waar Bernadette ligt opgebaard in haar schrijn.

Indien U liever vliegt is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de
vliegreis van 31 mei – 5 juni 2019.
De pelgrims die met het vliegtuig gaan sluiten zich dan in Lourdes bij de buspelgrims aan.

Vliegreis van 6-11 september 2019
Vertrek vanaf vliegveld Maastricht. Bij voldoende deelname gaan we met een bus vanuit Haarlem naar het vliegveld.

Informatiebijeenkomsten
Als U, uw familie, kennissen en vrienden belangstelling hebben voor een reis naar Lourdes, dan bent U allen van harte welkom op de informatiebijeenkomst. Op deze bijeenkomst komt U alles te weten over de 2 bedevaart reizen. Er wordt een presentatie en informatie gegeven over de reis, de bedevaart zelf, het leven van Bernadette en het heiligdom van Lourdes.

De informatiebijeenkomst wordt gehouden op:
Zondag: 20 januari 2019
Locatie: Moeder van de Verlosserkerk
Adres: Prof.  Eijkmanlaan 48, 2035 XB in Haarlem
Aanvang:13.00  uur.
De duur van elke bijeenkomst is ongeveer 90 minuten.

Voor verdere inlichtingen kunt U terecht bij:
Joke Hoekman   T. 013-5216701         M. 06-42347729
Wilma Caiffa    M. 06-12157507(na 18.00 uur)
Diaken Philip Weijers  M. 06- 53887641

Tip: Bent u client bij Zorgverzekeraar CZ! Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een flinke korting op de reissom. Meer informatie hierover bij Joke Hoekman.

Veel informatie kunt U vinden op onze website: www.lourdes-groep.nl en Facebook: Lourdesgroep

naar boven


Zin om met R.K. leeftijdsgenoten
te gaan wandelen?


25 - 55 jaar
Het is de ideale manier om mede R.K. 25-plussers te ontmoeten en het R.K. geloof samen te delen. We gaan één keer per maand wandelen, soms gecombineerd met het bijwonen van een H. mis en desgewenst gezamenlijk ergens betaalbaar gaan eten na afloop.

Kijk op http://home.kpn.nl/m.de.wit-ssc/Georgiuswandelingen.html

naar boven


De AVG (Algemene Gegevens Verordening)
en de RK. Kerk

Er is veel te doen in Nederland rond de AVG.
De R.K. Kerk neemt hierin een bijzondere positie in en heeft een eigen reglement “ Reglement Bescherming Persoonsgegevens Parochies”.
Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing aan de AVG.
Dat de R.K. Kerk een eigen reglement heeft komt doordat er verschil is,  tussen het bestuursrecht en het kerkelijk recht.

Het is elke parochie toegestaan persoonsgegevens te verwerken, als de parochie een gerechtvaardigd belang heeft om;

 • een goede organisatie van de parochiegemeenschap te faciliteren
 • contact met haar leden te onderhouden
 • haar kerkelijke opdracht uitvoert

Lid zijn van de R.K. Kerk betekent dat van betrokkenen geen aparte toestemming nodig is.
Daarom zal bijvoorbeeld aan ouders van een dopeling, bij aanmelding, wel sprake zijn schriftelijke informatie over de verwerking van persoonsgegevens en wordt een privacy verklaring verstrekt.

Voor het publiceren van een foto of video waarop iemand herkenbaar in beeld wordt gebracht, bij de vieringen, het parochieblad en of de website, is wel altijd toestemming van betrokkene nodig.

Wordt het parochieblad online gepubliceerd, of openbaar verspreid mogen er geen persoonsgegevens zonder toestemming worden gepubliceerd. In dat geval dienen de gegevens van het parochiesecretariaat te worden vermeld.
Verder informatie over de AVG en de R.K. Kerk vindt u op de website www.rkk-avg.nl

naar boven

 

Er is goed gereageerd op de oproep een tijdje terug om overtollige gereedschappen in te leveren bij de familie Laan.
Reuze dank. Dit zal een goede bestemming krijgen via onderstaande organisatie.

Heeft u gereedschap dat u niet meer gebruikt?

U kunt het inleveren bij Jan Laan. In samenwerking met de stichting Vraag en Aanbod Internationaal wordt het gereedschap nagekeken en opgeknapt. Het gaat op aanvraag naar projecten, waar mensen met dit gereedschap een bestaan op kunnen bouwen.
Voor informatie wat voor gereedschap er gebruikt kan worden kunt u terecht op www.vraagenaanbodinternationaal.nl , of neem contact op met

Jan Laan;  Meeweg 2 1607 HM 
Email: laanenofbroers@outlook.com  tel. 0228542937

naar boven


PCI

Help ons met uw schenking!

P.C.I. staat voor Parochiële-Caritas-Instelling
De P.C.I. ondersteunt financieel diverse activiteiten.
O.a. Ziekentriduüm, scholen Z.M.L.K. de Stormvogel en de Eenhoorn in Hoorn, Algemeen maatschappelijk werk, Stichting Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken (HWK),  hospice in Hoorn. In noodgevallen ook particulieren. In de maand december iets extra’s voor asielmigranten en bijstandsgerechtigden. Dit doen we samen met P.K.N. kerk in Venhuizen.

Hoe komt het P.C.I. aan financiële middelen?
Opbrengst uit pacht van landbezit.
Rente van geld dat wordt beheerd (rente op dit moment 0.1 procent)
Financiële bijdrage van de parochie(veiling) St. Lucas Venhuizen.
Het P.C.I. is een ANBI erkende instelling, dat betekent dat een
eventuele schenking voor een deel aftrekbaar is voor de belasting.

Bij voorbaat dank namens het bestuur van het P.C.I.

Bank rek. nr. NL 94 RABO 0121206750 t.n.v. P.C.I. St. Lucas Venhuizen

Voor eventuele informatie kunt u bellen naar het tel. nummer. 0228-543828

Lees meer...

naar boven


Stichting Stimuleringsfonds Drechterland

Het stimuleringsfonds is een aktie van Diaconie, P.C.I. en Gemeente Drechterland.

Voor veel inwoners van de dorpen in de gemeente Drechterland is het Stimuleringsfonds een al jaren bekend fonds voor jongeren vanaf 18 jaar en ouderen, het fonds kan een financiële ondersteuning geven wanneer dat door omstandigheden nodig is om mee te kunnen doen met maatschappelijke activiteiten.

Lees deze folder zorgvuldig als u ouder bent dan 18 jaar en in aanmerking wilt komen voor een financiële bijdrage.

Leeft  u van:    

     Een minimum inkomen.
     Een minimum inkomen als zelfstandige.
     Een uitkering.

Stichting Stimuleringsfonds kan u een steun in de rug geven door een bijdrage te leveren in de kosten,  van b.v:

     Contributie voor een vereniging, bridgeclub, zangclub……….
     Abonnement voor een zwembad, bibliotheek……….

Het gaat ons in eerste instantie om activiteiten die betrekking hebben op deelname aan een vereniging; het sociale netwerk dus.

Waarom !!!!!!
Omdat er ook in de gemeente Drechterland mensen zijn die het financieel moeilijk hebben en daardoor niet mee kunnen doen met maatschappelijke/sociale activiteiten.
Niemand mag worden uitgesloten.

Stichting Stimuleringsfonds is een initiatief van alle gezamenlijke kerken van Drechterland.
Aanvraagformulieren zijn t.z.t. verkrijgbaar bij alle kerken in de gemeente Drechterland, dorpshuizen, verzorgings- en verpleegtehuizen en gemeentehuis. Aanvragen kunnen met ingang van 1 maart tot eind oktober worden ingediend.                                                                                       
Vul het formulier dan in, en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.
Bij twijfel……..Altijd aanvragen.

Ten overvloede vermelden wij dat dit met uiterste discretie gebeurt.

naar boven


hwk

Crisis?

Is het even crisis…
in je financiën?
in je relatie?
in je koelkast?

HWK helpt je eruit!
We doen dat… professioneel, persoonlijk, voor iedereen, anoniem, kosteloos en zonder wachttijden.

Bel met 0229-271684 of mail: hwk.hulpverlening@live.nl
Als je belt krijg je of een hulpverlener aan de lijn, of een antwoordapparaat. Spreek je boodschap in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

HWK - is een gezamenlijk initiatief van alle West-Friese diaconieën en PCI’s.
Zie ook: www.hulpverleningwestfriesekerken.nl

naar boven


Klik HIER voor meer informatie

naar boven


VACATURE

vacature parochiesecretariaat

De St. Lucasparochie is een actieve RK-geloofsgemeenschap die volop in onze gemeenschap staat. Vele parochianen geven samen vorm aan een bloeiende en actieve parochie waarin het “kerk-wij-samen” voorop staat.
Ter uitbreiding van ons team vrijwilligers zijn wij op zoek naar:

MEDEWERKERS/MEDEWERSTERS VOOR ONDERSTEUNING VAN HET PAROCHIESECRETARIAAT

Meerdere gegadigden zijn welkom!

De interessante werkzaamheden op het secretariaat van onze parochie omvatten onder meer:
 • Ontvangen en verwerken van post, telefoon en e-mail m.b.t. het parochiebestuur, de pastor of een van de vele werkgroepen;
 • Onderhouden van contacten met het bisdom, het dekenaat en de secretariaten in de regio;
 • Meehelpen met de planning van de vieringen, misintenties e.d.;
 • Administratieve vastlegging van de begraafplaats incl. financiële afwikkeling na een begrafenis;
 • Meehelpen bij allerlei bijzondere activiteiten in de parochie;
 • (Opbouw van) het parochiearchief en archiefbeheer.

Wij bieden:

 • Een afwisselende functie met ruimte voor ideeën en eigen inbreng;
 • Een prettige werksfeer waarin u vele contacten kunt opdoen;
 • Naar behoefte scholing op terrein van computerwerkzaamheden of administratie;

Wij vragen:

 • Secretariële ondersteuning op maandag- en dondermiddag (totaal max. 4 uur);
 • Enige ervaring met secretariële werkzaamheden is een pre

Altijd al een zinvolle functie in onze parochie willen vervullen? Zin in meer uitdaging en kans tot scholing en ontplooiing? Is deze functie je op het lijf geschreven?  Neem dan contact op met Dinie Boonstra, 0228-542343

naar boven


Familieberichten

Geboorte

Doop

Huwelijk

Overleden