Sint Lucaskerk Venhuizen Sint Lucas Parochie Venhuizen, Hem, Wijdenes en Oosterleek Theresia van Lisieux kapel te Hem

 

Nieuws


Ledenadeministratie

We zijn op zoek………

naar enkele parochianen, die zich willen verdiepen in ledenadministratie en boekhouding (2 verschillende items).

Ledenadministratie en boekhouding zullen in 2019 overgaan naar een nieuw systeem, nl. Docdata en Exact. Er is een voorlichtingsavond voor onze regio op woensdag 27 juni 2018 om 19.30 uur in het Parochiecentrum, Kwakerspad 3 Enkhuizen (voormalige bibliotheek). Graag contact opnemen met Dinie Boonstra (542343)

naar boven


Bedevaart Banneux

Wat was het een prachtig triduüm van het voorjaar. Het weer was prachtig en de stemming goed. Wat een warmte en saamhorigheid. Wat een speciale plek ook  om dodenherdenking te houden en de waarden van vrijheid te voelen. In het najaar hopen we dit weer te evenaren. Het is alleen bisdom Haarlem-Amsterdam  dus we hopen veel gasten te  kunnen  verwelkomen.

Wat kunt u van ons verwachten:

Prachtige diensten waaronder een kaarsenprocessie, een internationale dienst waar vele culturen zich samenvoegen om gezamenlijk een prachtige dienst bij te wonen en eenheid te laten zien. Lof met ziekenzegening. We hopen natuurlijk dat het weer ons dan nog steeds goed gezind is en wat diensten buiten gehouden kunnen worden. De prachtige dienst  met alleen de ruisende bomen, de zoemende bijen en verder stilte. Na zoveel jaren vrijwilligerswerk  ontroert dit mij nog steeds. Deze ervaringen wil ik graag met u delen.

Er zijn priesters, een arts, verpleegkundigen en vrijwilligers aanwezig. Ze staan 24 uur per dag voor u klaar, om er voor te zorgen dat het u aan niets zal ontbreken.
Er is een rolstoelbus beschikbaar en de kamers kunnen naar uw zorgbehoefte aangepast worden.
Bent u gezegend met een goede gezondheid dan bent u natuurlijk ook van harte welkom om de warmte van Banneux te ervaren.


De bedevaart is van 24 t/m 28 augustus 2018.
De kosten voor deze reis bedraagt € 275,-- hierbij is alles inbegrepen.

Wilt u deze bijzondere reis met ons meebeleven en kracht halen uit de saamhorigheid van onze “Banneuxfamilie”  neem dan contact op met:

Eva Onderwater
Tel. 0297-222208 of banneux.bisdomhaarlem@outlook.com

i.v.m. wisseldiensten van Eva kunt u ook contact opnemen met:

Ellen van der Laan
mobiel: 06-30918592

Uiterste inschrijfdatum is  1 augustus.
Wij, vrijwilligers van Banneux, geven graag het warme lichtje van Banneux aan u door.


naar boven


Nederlandse Dagen in Israël in november 2018


Iedere zondag horen we in de viering in de kerk verhalen uit de Bijbel. Ze spelen zich in en om het Heilig Land af. Het is de ervaring van iedere pelgrim naar Israël dat deze verhalen meer gaan betekenen, meer kleur krijgen na een bezoek aan al die plaatsen waar deze verhalen zich afspelen. Treedt daarom samen met ons in de voetsporen van Jezus… We bezoeken onder andere locaties rond het Meer van Galilea, waar Jezus predikte en wonderen verrichtte, en de plaats bij de rivier de Jordaan, waar Jezus is gedoopt. Vier samen met ons in de openlucht op de Berg van de Zaligsprekingen en loop de Via Dolorosa mee, de weg die Jezus aflegde voorafgaand aan zijn kruisiging.

Beleef, ervaar, voel en bezoek de hoogtepunten in dit fascinerende land Israël, dat wij kennen uit vele Bijbelverhalen. Gaat u mee? Voor de stilte van de woestijn en het varen over het Meer van Galilea. Voor de Bijbelse plaatsen Bethlehem, Nazareth, Kana, Kafarnaüm en Jeruzalem. Of de unieke locaties als Massada en Qumran. Of de Klaagmuur en het Tempelplein in het oude centrum van Jeruzalem. Het staat allemaal op het programma, evenals drijven op de Dode Zee.

Op drie momenten zijn we samen met tussen de 800 à 1000 Nederlanders tijdens de Nederlandse Dagen: een Eucharistie op de Berg van de Zaligsprekingen, Mariavespers in de Basiliek van de Aankondiging in Nazareth, aan de oever van de Jordaan bij Qasr El Yahud, en bij een eucharistieviering in Bethlehem. Het thema voor de komende Nederlandse Dagen is shalom, Hebreeuws voor ‘vrede’, salam in het Arabisch.

Deelnemen?
De reis is van 13-20 november en wordt georganiseerd door de VNB-reisorganisatie (www.vnb.nl) onder nummer IS1822. De reisleiders zijn:
Dea Broersen (06-25021417; dea.broersen@gmail.com);
pastoor Eugène Jongerden (06-51265724; ejongerden68@hotmail.com)
pastoor Eric van Teijlingen (06-13716464; pastoor.van.teijlingen@gmail.com).
Informeer u bij hen, vraag een folder aan en schrijf u in. Folders zijn ook verkrijgbaar achter in de kerk.
Op vrijdag 15 juni (15.00-17.00 uur) is er een informatiemiddag in de H. Agathakerk (Breestraat 95, Beverwijk). Aanmelding is niet nodig.

naar boven


Abdij van Egmond

Voor de maand juni staan er ook lezingen/activiteiten op het programma die toch de moeite waard zijn.

Op vrijdag 29 juni vindt de boekpresentatie van het boek ‘Say it to God’, ‘Zeg het tegen God’, plaats. Het boek wordt momenteel naar het Nederlands vertaald. De presentatie is daarom onder voorbehoud omdat de uitgever niet zeker wist of de vertaling en alles wat daaraan vastzit vóór die tijd klaar is. De auteur Luigi Gioa, is benedictijner monnik en overste van zijn klooster. Ik heb in Rome een cursus van hem gevolgd. Hij is intussen een vriend van ons klooster en het is voor hem een eer dat zijn boek naar het Nederlands wordt vertaald en dat de boekpresentatie in Egmond mag plaatsvinden. Entree is gratis.

naar boven


FIETS DE ZOMER IN MET GROENEKERKENACTIE!

GroeneKerkenactie organiseert op zaterdag 23 juni 5 fietsroutes door heel Nederland langs Groene Kerken die hun deuren voor ú open stellen. 

Met de start van de zomer openen de Groene Kerken 1 dag hun deuren om u kennis te laten maken met een duurzame activiteit. Naast het plezier van fietsen met elkaar, is het enorm inspirerend om te zien wat kerken doen om de omgeving te verduurzamen. De ene kerk laat de zonnepanelen op het dak zien, de andere kerk deelt groente en fruit uit eigen tuin uit. GroeneKerkenroute vindt plaats op zaterdag 23 juni.

Op elke route liggen ca. 4 groene kerken waar je als fietser een korte pitstop maakt. Bij elke kerk word je hartelijk ontvangen door een gastheer of gastvrouw met een heerlijke biologische versnapering.

MEER INFORMATIE: www.groenekerken.nl/groenekerkenroute


naar boven


Bedevaart om de Martelaren van Gorcum te herdenken

 

Van heinde en verre komen vele pelgrims op zaterdag 7 juli naar de Nationale Bedevaart om de Martelaren van Gorcum te herdenken. De Nationale Bedevaart vindt plaats in het Jaar van Gebed en heeft als thema: Volharden in gebed.De Nationale Bedevaart vindt plaats in het Bedevaartsoord van de HH. Martelaren van Gorcum, De Rik 5 te Brielle.

Het programma ziet er als volgt uit:

11.00 uur: Pontificale eucharistieviering met Mgr. J. van den Hende als hoofdcelebrant
Muzikale begeleiding: Koor Canticum Novum (St. Agathakerk Lisse) o.l.v. dirigent Fabian
Haggenburg en organist Johan Akerboom
13.30 uur: Rozenkransgebed en parallel Jongerenprogramma
14.30 uur: Kruisweg
15.30 uur: Vespers en Processie met pelgrimszegen

Busvervoer
Voor deze gelegenheid is er busvervoer geregeld. Er zijn twee opstapplaatsen.
Om 08.45 uur kunt u instappen bij de Kathedraal, Mathenesserlaan 305 te Rotterdam. Deze bus zal om 09.00 uur vertrekken naar het Centraal Station, Conradstraat, achter het Groothandelsgebouw.
Om 09.15 uur vertrekt de bus vanuit CS Rotterdam naar de Bedevaartskerk HH. Martelaren van Gorcum te Brielle.
Om 16.30 uur gaat u huiswaarts en vertrekt u met de bus vanuit Brielle via CS Rotterdam naar de Kathedraal, Mathenesserlaan 305 te Rotterdam.

Aanmelden
U kunt zich hiervoor aanmelden via T: 010 – 281 51 71of via bureau@bisdomrotterdam.nl. De kosten hiervan bedragen € 10 p.p. en te betalen bij instappen van de bus. Meer informatie via www.martelarenvangorcum.nl

naar boven


Breng een bezoek aan Sint Jansmuseum in Noord-Scharwoude

In het hart van Langedijk, op de bovenste verdieping van het Kloosterhof, is het Sint Jansmuseum gevestigd. Het museum geeft een overzicht van het Rijke Roomsche Leven van de vorige eeuw in West-Friesland.Op dit moment staat de geloofsbeleving van de mensen in het verleden centraal, maar er wordt ook aandacht geschonken aan het heden en de toekomst, de eigen verantwoordelijkheid en het kiezen van de eigen godsdienstige beleving.U vindt er liturgische, kerkelijke en devotionele kunst en voorwerpen die in de kerk, op school als leermiddel en in de katholieke gezinnen werden gebruikt.
De collectie bestaat uit liturgische kleding, vaandels, beelden, kinderaltaar met allerlei objecten, schoolplaten, kruisbeelden, kerkboeken, bidprentjes.

Het Sint Jansmuseum is geopend op donderdagmiddag en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. In overleg met Bep Groot (tel. 0226-317646 en mobiel 06-10037328) kunt u ook buiten deze tijden het museum bezoeken.

Dorpsstraat 512/514; 1723 HG  Noord-Scharwoude  
museum@sintjandedoper.nl

naar boven


Bedevaart naar Kevelaer 2018


Van maandag 2 t/m woensdag 4 juli is de jaarlijkse bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Kevelaer. De bedevaart wordt begeleid door meerdere priesters en diakens uit ons bisdom zoals de pastores Eric van Teijlingen, Eugène Jongerden en Jan van der Plas. Gaat u met ons mee?

Op 2 juli a.s. wordt vertrokken vanuit Alkmaar, Amsterdam (Sloterdijk), Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Heemstede, Heiloo, Langedijk, Volendam. Het programma in Kevelaer omvat een openingslof en intochtprocessie, waarna de bedevaartskaars aan Maria wordt aangeboden. De dag wordt afgesloten met een eucharistieviering in de Kaarsenkapel.

Op dinsdag wordt ’s ochtends de kruisweg overwogen en is er ’s middags volop aandacht voor Maria met het rozenkransgebed en een Maria-uurtje. ‘s Avonds is er een heilige Mis, die wordt opgeluisterd door het koor en orkest van de basiliek van Kevelaer, met aansluitend de lichtprocessie.

Op de laatste dag sluiten we af met een mooie afscheidsviering. Aan het begin van de avond bent u weer thuis. Het bedevaartprogramma kent voldoende ruimte voor de gezellige winkeltjes en terrasjes van Kevelaer.

Meer informatie?
Voor meer informatie of aanmelding voor deze bedevaart kunt u contact opnemen met:

 • Dea Broersen (06-25021417)
 • Yvonne van Stiphout-Boos (06-22248723)
 • Jos Martens (06-16666900)
 • pastoor Eric van Teijlingen (06-13716464)
 • pastoor Eugene Jongerden (06-51265724)
 kevelaerbedevaart@outlook.com

naar boven


Westfriese Lourdes Vliegreis 2018

 “Mensen vragen ons: wat heeft Lourdes met me gedaan? Dan zeg ik: dat kan ik je niet uitleggen, dat moet je zelf ervaren. Mensen die in Lourdes geweest zijn, begrijpen wat ik bedoel.”


(Deelnemer Westfriese Lourdes Vliegreis 2017).

In dé Westfriese Lourdes Vliegreis 2018 – 26 september t/m 1 oktober – zijn nog vrije plaatsen, in groepshotel én zorghotel. Heeft u zorg nodig en kan die door uw reis-/kamergenoot verleend worden, dan is groepshotel Croix des Bretons uw verblijfplaats. Is het lopen in het glooiende Lourdes te vermoeiend en beschikt u niet over een eigen rolstoelduwer, dan is zorghotel Padoue uw gastenverblijf.
Het zorghotel is dé uitgelezen plek voor mensen die zorg of verpleegkundige hulp nodig hebben. Het zorghotel biedt maatwerk! De zorgvrijwilligers verlenen alle benodigde hulp op elk gewenst tijdstip. (Begeleiding: 1 op 1).

De begeleiding van de pelgrims in het groepshotel bestaat uit pastor Jules Post, pastor Mariet Vet, groepsassistent Harry Vet en hotelleider Fred van de Winkel. In het zorghotel zijn ook Westfriese zorgvrijwilligers werkzaam. De vrijwilligers in deze Lourdesreis LO1873 zijn door VNB aangesteld. Wilt u ook eens als (zorg)vrijwilliger naar Lourdes? Mail dan naar Henk Smits henk.smits@vnb.nl

De saamhorigheid in de Groep Westfriesland is ieder jaar weer heel sterk! Als individueel deelnemer zult u zich niet alleen voelen; met het oog op het ‘na-beleven’ is een reis-/kamergenoot aan te bevelen! Wilt u dit jaar met dé Westfriese Lourdes Vliegreis mee? Bel Harry Vet 0228-514040 of mail ham.vet@quicknet.nl

naar boven


PCI

Help ons met uw schenking!

P.C.I. staat voor Parochiële-Caritas-Instelling
De P.C.I. ondersteunt financieel diverse activiteiten.
O.a. Ziekentriduüm, scholen Z.M.L.K. de Stormvogel en de Eenhoorn in Hoorn, Algemeen maatschappelijk werk, Stichting Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken (HWK),  hospice in Hoorn. In noodgevallen ook particulieren. In de maand december iets extra’s voor asielmigranten en bijstandsgerechtigden. Dit doen we samen met P.K.N. kerk in Venhuizen.

Hoe komt het P.C.I. aan financiële middelen?
Opbrengst uit pacht van landbezit.
Rente van geld dat wordt beheerd (rente op dit moment 0.1 procent)
Financiële bijdrage van de parochie(veiling) St. Lucas Venhuizen.
Het P.C.I. is een ANBI erkende instelling, dat betekent dat een
eventuele schenking voor een deel aftrekbaar is voor de belasting.

Bij voorbaat dank namens het bestuur van het P.C.I.

Bank rek. nr. NL 94 RABO 0121206750 t.n.v. P.C.I. St. Lucas Venhuizen

Voor eventuele informatie kunt u bellen naar het tel. nummer. 0228-543828

Lees meer...

naar boven


Stichting Stimuleringsfonds Drechterland

Het stimuleringsfonds is een aktie van Diaconie, P.C.I. en Gemeente Drechterland.

Voor veel inwoners van de dorpen in de gemeente Drechterland is het Stimuleringsfonds een al jaren bekend fonds voor jongeren vanaf 18 jaar en ouderen, het fonds kan een financiële ondersteuning geven wanneer dat door omstandigheden nodig is om mee te kunnen doen met maatschappelijke activiteiten.

Lees deze folder zorgvuldig als u ouder bent dan 18 jaar en in aanmerking wilt komen voor een financiële bijdrage.

Leeft  u van:    

     Een minimum inkomen.
     Een minimum inkomen als zelfstandige.
     Een uitkering.

Stichting Stimuleringsfonds kan u een steun in de rug geven door een bijdrage te leveren in de kosten,  van b.v:

     Contributie voor een vereniging, bridgeclub, zangclub……….
     Abonnement voor een zwembad, bibliotheek……….

Het gaat ons in eerste instantie om activiteiten die betrekking hebben op deelname aan een vereniging; het sociale netwerk dus.

Waarom !!!!!!
Omdat er ook in de gemeente Drechterland mensen zijn die het financieel moeilijk hebben en daardoor niet mee kunnen doen met maatschappelijke/sociale activiteiten.
Niemand mag worden uitgesloten.

Stichting Stimuleringsfonds is een initiatief van alle gezamenlijke kerken van Drechterland.
Aanvraagformulieren zijn t.z.t. verkrijgbaar bij alle kerken in de gemeente Drechterland, dorpshuizen, verzorgings- en verpleegtehuizen en gemeentehuis. Aanvragen kunnen met ingang van 1 maart tot eind oktober worden ingediend.                                                                                       
Vul het formulier dan in, en u krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.
Bij twijfel……..Altijd aanvragen.

Ten overvloede vermelden wij dat dit met uiterste discretie gebeurt.

naar boven


hwk

Crisis?

Is het even crisis…
in je financiën?
in je relatie?
in je koelkast?

HWK helpt je eruit!
We doen dat… professioneel, persoonlijk, voor iedereen, anoniem, kosteloos en zonder wachttijden.

Bel met 0229-271684 of mail: hwk.hulpverlening@live.nl
Als je belt krijg je of een hulpverlener aan de lijn, of een antwoordapparaat. Spreek je boodschap in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

HWK - is een gezamenlijk initiatief van alle West-Friese diaconieën en PCI’s.
Zie ook: www.hulpverleningwestfriesekerken.nl

naar boven


Klik HIER voor meer informatie

naar boven


VACATURE

vacature parochiesecretariaat

De St. Lucasparochie is een actieve RK-geloofsgemeenschap die volop in onze gemeenschap staat. Vele parochianen geven samen vorm aan een bloeiende en actieve parochie waarin het “kerk-wij-samen” voorop staat.
Ter uitbreiding van ons team vrijwilligers zijn wij op zoek naar:

MEDEWERKERS/MEDEWERSTERS VOOR ONDERSTEUNING VAN HET PAROCHIESECRETARIAAT

Meerdere gegadigden zijn welkom!

De interessante werkzaamheden op het secretariaat van onze parochie omvatten onder meer:
 • Ontvangen en verwerken van post, telefoon en e-mail m.b.t. het parochiebestuur, de pastor of een van de vele werkgroepen;
 • Onderhouden van contacten met het bisdom, het dekenaat en de secretariaten in de regio;
 • Meehelpen met de planning van de vieringen, misintenties e.d.;
 • Administratieve vastlegging van de begraafplaats incl. financiële afwikkeling na een begrafenis;
 • Meehelpen bij allerlei bijzondere activiteiten in de parochie;
 • (Opbouw van) het parochiearchief en archiefbeheer.

Wij bieden:

 • Een afwisselende functie met ruimte voor ideeën en eigen inbreng;
 • Een prettige werksfeer waarin u vele contacten kunt opdoen;
 • Naar behoefte scholing op terrein van computerwerkzaamheden of administratie;

Wij vragen:

 • Secretariële ondersteuning op maandag- en dondermiddag (totaal max. 4 uur);
 • Enige ervaring met secretariële werkzaamheden is een pre

Altijd al een zinvolle functie in onze parochie willen vervullen? Zin in meer uitdaging en kans tot scholing en ontplooiing? Is deze functie je op het lijf geschreven?  Neem dan contact op met Dinie Boonstra, 0228-542343

naar boven


Familieberichten

Geboorte

Doop

Huwelijk

Overleden